Китай готова да строи индустриална зона у нас 19.11 | 12:01

Износът ни към Китай се е увеличил със 103,2% през миналата година

От Ралица Стоянова

Китай е готова да работи с българското правителство за създаването на индустриална зона у нас. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с министъра на индустрията и информационните технологии Мяо Вей на Китай.

Добрев е на посещение в Китай за участие във форума "Инвестирай в България", организиран от Българската агенция за инвестиции и Shanghai Foreign Investment Development Board, информират от МИЕТ.

България прилага най-ниските данъци в ЕС, които не бяха повишени дори в периода на кризата, изтъкна Добрев. По неговите думи днес нашата страна е една от най-добрите дестинации за инвестиции в Европа - доброто географско положение, финансовата стабилност, ниските разходи за производство и добрата квалификация на персонала съдействат за това.

Министърът посочи и облекченията, въведени със Закона за насърчаване  на инвестициите и практиката на БАИ, които имат за цел да улеснят компаниите, избрали да развиват бизнес в страната. Сред тях беше изтъкната и възможността всеки инвеститор да разполага с асистент, който да подпомага контактите му с местните власти. 

Изграждането на индустриални зони и развитието на технологични дейности в нашата страна също създават добро поле за сътрудничество между България и Китай, подчерта Добрев и посочи за пример индустриалната зона в Божурище и "София тех парк". По неговите думи електрониката, машиностроенето, автомобилостроенето, аутсорсинга и други са перспективни области за привличане на китайски инвестиции в България.

Добрев изрази надежда, че установяването на водещи китайски компании като Huawei и Great wall в България ще послужи като добър пример за насърчаването на други китайски фирми да инвестират в нашата страна.

Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай ще работи в тясно сътрудничество с МИЕТ за създаване на повече програми за коопериране между предприятията от двете страни, стана ясно още  по време на срещата.

Машиностроенето и енергетиката са приоритетни сектори за сътрудничеството между България и Китай, каза  зам.-министърът на търговията на азиатската страна Джун Шан.

През 2011 г. износът на България към  Китай е нараснал със 103,2% спрямо 2010 г.

Китай е държава с увеличаващо  се потребление на селскостопанската продукция, а в България има условия  за отглеждането на култури, благоприятни за азиатския пазар, подчерта Добрев по време на срещата.

Пред колегата си българският министър изрази желание за увеличаване броя на китайските туристи В България. За периода януари-август 2012 г китайските туристи, посетили страната ни, са се увеличили с 31% спрямо същия период на 2011 г. През този месец МИЕТ организира информационен тур за китайски журналисти у нас, а за следващата година планираме подобно посещение и за китайски туроператори. 

В рамките на двете официални срещи министър Добрев потвърди желанието на България през 2013 г. да бъде домакин на годишната среща на правителствените лидери на Китай и страните от Централна и Източна Европа.

В присъствието на Делян Добрев и  Джун Шан беше подписан меморандум за сътрудничество в областта на насърчаването на инвестициите между двете държави.

Водещи

Най-четени