Китай с интерес към АЕЦ "Белене" 25.08 | 09:39

Представители на най-голямата китайска корпорация за ядрена енергетика обсъдиха с енергийния министър Теменужка Петкова бъдещето на проекта след арбитража

От iNews.bg

Генералната група за ядрена енергетика на Китай (CGN)проявява интерес към бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. Това стана ясно след срещата на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с представители на държавната китайска корпорация за ядрена енергетика, инициирана от китайската страна.

Петкова запозна китайската корпорация с виждането на българското правителство за изграждане на нова ядрена мощност у нас – при наличие на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на произведената енергия, съобщиха от МЕ. От страната на Генералната група за ядрена енергетика на Китай бе поставен и въпросът за бъдещето на проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство.

По думите на Петкова българската страна има готовност да води разговори с потенциален инвеститор, който би проявил интерес към реализацията на проекта. Екипът на Министерството на енергетиката представи информация за параметрите на проекта "Белене", както и за вече изградената към него инфраструктура, издадените разрешителни и лицензи.

Най-голямата китайска корпорация за ядрена енергетика е държавна собственост. Основната й дейност е свързана с изграждане на ядрени електроцентрали, както и развитие на възобновяемите източници. Китайската корпорация изгражда и шест ядрени центъра за научна и развойна дейност. В момента компанията експлоатира 16 ядрени блока в Китай, други 12 блока са в процес на изграждане. Към 2015 година инсталираната мощност в ядрена енергия от корпорацията е над 17 GW.

Водещи

Най-четени