Който руши пътя, ще плаща! Отново се говори за въвеждане на ТОЛ системата по пътищата 09.10 | 20:33

Електронното таксуване по пътищата се отлага от години

От Мария Стоянова

Служебното министерство отново повдигна въпроса за въвеждането на ТОЛ системата по пътищата. Според регионалния министър Екатерина Захариева това е начинът, по който да се постигне справедливост на пътя.

"Този, който руши пътя, той ще плаща. Става въпрос за камиони и тежките машини, които рушат пътищата. Това е задължително необходимо условие, за да имаме по-добри пътища, което не води до увеличаване на цената на винетките за масовите потребители", обясни Захариева.

ТОЛ системата представлява електронна система за събиране на такси по пътищата. Процесът по въвеждането й се отлага вече от години.

Практиката показва, че в държавите, където има въведени ТОЛ системи, приходите са от два до три пъти повече и рискът от фалшифициране на винетки се свежда до минимум, подчерта регионалният министър, пише "24 часа".

По думите на Захариева от там идва и увеличаването на приходите.

"Смятам, че това трябва да се случи, за да се подобри състоянието на пътищата и още нещо трябва да се случи - трябва да се включи в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" най-после това, което се изисква и в момента по закона за пътищата - всички приходи от винетки да отиват за ремонт на пътищата, а това за съжаление не е така", обясни още тя.

Водещи

Най-четени