Колебания след арбитража за „Белене“. Предлагаме руснаците да си изкупят оборудването? 26.06 | 19:13

Три варианта пред България по казуса

От iNews.bg

През миналата седмица стана ясно, че Руската енергийна компания "Атомстройекспорт" е осъдила НЕК да заплати около 620 милиона евро, от които 550 са за оборудването на "Белене". На този етап в Министерството на икономиката и енергетика не са взели решение какво ще бъде решението, което ще предприемат, но днес Теменужка Петкова повтори трите възможни варианта.

Първият вариант в НЕК да плати многомилионната сума да купи оборудването. Втората опция е НЕК и "Атомстройекспорт" да намерят трети купувач за него. Последният – трети вариант е руската компания да се съгласи да изкупи обратно оборудването.

"След решението на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене" ще търсим най-добрия вариант, за да защитим в максимална степен интересите на нашата страна", увери министърът.

Тя обясни, че се прави задълбочен анализ за целта.

"През миналата седмица имах разговор с моя колега министъра на енергетиката на Руската федерация. Ние имаме един много добър и конструктивен диалог с нашите руски партньори. И двете страни изразихме желание да се търси бъдещо развитие на този въпрос, в рамките на диалог, в рамките на преговори. От тук нататък предстои размяна на визити. Представители на НЕК ще посетят Руската федерация, за да можем да се запознаем с произведеното оборудване, със степента на готовност на това, което е произведено. Съответно нашите руски партньори от "Атомстройекспорт", те също желаят да посетят България, във връзка оборудване, което се намира на площадката на АЕЦ "Белене". Надявам се да постигнем максимално добро решение и за двете компании", коментира Петкова.

Министърът на енергетиката коментира и казуса с излизането на Великобритания от ЕС.

Според нея на този етап няма индикации за повишение на цените на енергийните ресурси.

"Брекзит предизвика определено раздвижване в различни сфери и области, но мисля, че ние трябва да приемем избора на Великобритания. Това е изборът на хората. От тук нататък трябва да търсим варианти да се справяме с тази ситуация в рамките на европейската общност и без Великобритания", отбеляза министърът.

Водещи

Най-четени