Консултантска компания към инвеститорите у нас: Прокурорски акции могат да блокират бизнеса ви 29.10 | 14:00

Енергийни и строителни фирми са най-сериозно заплашени от такива ситуации, кава доклад на IHS Markit

От iNews.bg

В анализа на една от най-големите консултантски компании в света - IHS Markit, озаглавен "Български корупционен риск" се казва, че инвеститорите в България трябва да са подготвени действия на прокуратурата и на агенцията за борба с корупцията да доведат до блокиране на активи и замразяване на операциите им за няколко дни, а вероятно и за няколко седмици. Според анализа по-вероятно е разследванията да са насочени срещу едри компании от България, докато тези, които са чуждестранна собственост, ще привличат по-малко вниманието на прокурорите, предаде Frog news.

 "Догодина КПКОНПИ в сътрудничество с прокуратурата вероятно ще засили активността си поне до края на мандата на Цацаров през декември 2019 г.", се казва в текста. Анализът напомня, че поради силно централизираната структура главният прокурор играе значителна роля в действията на прокуратурата в България.

"Проверките на прокуратурата ще увеличат риска от прекъсване на бизнес операциите, включително изпълнението на договорни споразумения с разследваните страни, както и опасността да не получите плащанията си. В резултат от разследванията бяха блокирани активи, замразени банкови сметки и затворени обекти. Секторите, които е особено вероятно да бъдат засегнати, са енергетика и строителство. И двата са доходоносни и с като цяло висок риск от прокарване на специални интереси и искане на рушвети, а строителният получава и значителна част от еврофондовете, с което привлича повече внимание. Търговията и производството на тютюневи изделия и алкохол също е възможно да бъдат подложени на повече разследвания предвид това, че България е на пътя на контрабандата на стоки между Западна Европа и Близкия изток.", пише още в анализа на IHS Markit.

Изброени са някои от емблематичните ареста и разследвания от последните месеци. Първо е посочен арестът на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, който беше  през април. През август се посочват повдигнатите обвинения към петима души, сред които и общински служители от Несебър, задържани за разпространение на дрога, рекет и опожаряване на автомобили и собственост. Следват нелегалното производство на цигари и изделия от тютюн и обвиненията повдигнати на 23 души. През септември се споменават разследванията срещу собствениците на хотели в София и Пловдив. Последния случай, който е описан е разследване на втория по големина производител на вино и алкохол и най-големия производител на брашно в страната и обвиненията към осем души за мащабно укриване на данъци, незаконна продажба на стоки и изпиране на пари.

Анализаторът на IHS Markit казва, че Еврокомисията е склонна да се фокусира именно върху подобни ярки случаи и заради тях е по-вероятно поредният доклад, очакван в средата на ноември, да бъде по-позитивен.  Според консултантите зад законодателни промени като засилените правомощия на Специализирания наказателен съд и създаването на КПКОНПИ стоят усилията на правителството на ГЕРБ наблюдението от Брюксел да отпадне догодина.

Анализът завършва с ориентиране на клиентите на IHS Markit за това как би могъл да се развие процесът за смяна на главния прокурор и работата на КПКОНПИ: "Индикатор за намаляващ корупционен риск ще бъде това дали новият главен прокурор ще е приближен на Цацаров с политическото одобрение на ГЕРБ. Ако Еврокомисията запази мониторинга, но обещае да го прекрати в края на 2019 или 2020 година, това ще е сигнал да продължат усилията за вкарване в съда на повече наказателни производства до 2020 г. Индикатор за засилени прерогативи на КПКОНПИ ще е това дали предвождано от ГЕРБ правителство ще се задържи на власт през 2019 г., което е с умерена вероятност след евентуални предсрочни избори. Това потенциално би направило разследванията на КПКОНПИ по-независими от прокурорските проверки, корупцията ще намалее и ще се увеличат рисковете от блокиране на бизнеса."

Водещи

Най-четени