Кризисни настроения сред германските потребители 25.05 | 14:42

Високите цени на храните и бензина водят до спад на потребителското настроение и ръст на инфлацията

От Мартин Иванов

Германците стават все по-пестеливи, сочат актуалните данни от проучването на GfK за актуалното състояние на потребителското настроение, информира списание "Шпигел".

Според данните нивото на потребление сред германците е достигнало най-ниското си равнище от половин година насам. През май то е паднало до 5,7 пункта, като основните причини за спада са изострянето на дълговата криза в Гърция и растящите цени на електроенергията.

Така според Ролф Бюркл, експерт на GfK, традиционно високите показатели на общата конюнктура н германската икономика и активизацията на пазара на труда остават на заден план.

Публикуваните цифри показват, че потребителите са скептични по отношение на общото развитие на икономиката и за това, че доходите им ще се повишат.

Заради високите цени на енергията, нивото на инфлацията през април е достигнало 2,4%, което с 0,3 пункта повече в сравнение с предходния месец. "Преди всичко през последните седмици се забелязва ясно покачване на цените на хранителните продукти и бензина", заяви още Бюркл.

Експертите очакват нов спад на потребителското доверие през юни до 5,5%.

Водещи

Най-четени