Къде са парите на българите? В джоба на администрацията под формата на подкупи 29.08 | 18:42

Проблемът се превръща в трайна черта на взаимоотношенията между граждани и администрация

От Симеон Досев

Над 29% от пълнолетното население у нас или приблизително 2 млн. души са давали подкуп през последната година. Това е и най-високото ниво на корупция от 1999 г. насам, сочи традиционният доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Основният фактор за даването на подкуп е натиск от страна на администрацията. В повечето случаи граждани дават нещо, само ако то е поискано, показват резултатите от изследването.

След 2009 г. все повече расте и относителният брой на хората, които сами предлагат облаги на служителите в публичния сектор. Причината за това са по-стротият контрол върху администрацията и засилващият се интерес да се постигат различни предмиства вследствие на корупционни сделки, казват от ЦИД.

Въпреки това повечето граждани добре разпознават различните форми на корупция и морално я отхвърлят, показват резултатите от изследването. Това означава, че големият брой на дадените подкупи се дължи не на липса на морал, а на практическите ползи от такъв тип поведение.

В периода след 2001 г. относителният дял на онези, които не са склонни към никакви компромиси с корупцията, нараства маргинално от 25% на 33% от населението настраната. Около от 70% от хората обаче са склонни да дадат подкуп. Мащабите на корупцията са достатъчно големи, за да я превърнат в трайна черта на взаимоотношенията между гражданите и администрацията и в този смисъл корупцията в България се превръща в допълнителен квази-данък, се казва още в проучването.

Изводите са, че даването на подкуп се е превърнало в структурен проблем за българското общество. То се е превърнало в норма и цена на значителна част от административните услуги. Прилагането на съществуващите закони за противодействие на корупцията среща значителни затруднения. Налице са постоянни опити за политическо и икономическо въздействие върху контролните органи, което прави техните действия избирателни и в много случаи показни, твърдят авторите на изследването.

Водещи

Най-четени