Летище „София“ обслужва по 1300 пътника повече на ден 15.03 | 14:00

От началото на годината се отчита ръст на граждански полети, карго и нови линии

От iNews.bg

От началото на тази година Летище "София" отчита положителна тенденция в почти всичките си дейности. Най-сериозно увеличение обаче има при пътникопотока. За първите два месеца на годината на двата терминала на летището са преминали 641 807 пътника, което представлява ръст от 14% спрямо същия период на 2015 г. Което означава, че всеки ден от Нова година насам Летище "София" е обслужило средно по 1333 човека на ден повече спрямо м.г.

Със 17% са се увеличили пътуващите по редовни международни линии в резултат на откритите през лятото на предходната година нови директни маршрути. В тази връзка от аеропорта съобщават, че ще посрещнат лятното разписание на полетите, което влиза в сила от 27 март, с 4 нови директни маршрута до Аликанте, Осло/Торп, Хамбург/Любек и Бирмингам. През април пък авиокомпанията Ryanair започва своята редовна програма от София до Пиза и до Лондон/Станстед.

От началото на годината 7 045 са кацналите и излетели самолети на летище София, което е увеличение от 10% на годишна база. И тук най-голям ръст – от над 13%, отбелязват международните редовни линии.

Положителна тенденция се запазва и по отношение на обслужения през Летище "София" на товарни превози, който е нараснал с 12% при обработени 2 974 тона за януари - февруари 2016 г. Увеличението се дължи на по-големите обеми, превозени с товарни самолети, които се увеличават с 22%.

Водещи

Най-четени