Лимоните - по-скъпо удоволствие дори от пържолите 01.09 | 22:00

Цитрусовият плод достигна рекордните 8,50 лв. за килограм

От Теодора Кокаланова

Със 160% са поскъпнали лимоните от април досега, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

На едро цената им е 5,25 лв./кг, а по пазари и супермаркети достига дори  до рекордните 8,50 лв. за килограм. Така лимоните се оказват по-скъпи дори от пържолите, които на промоция може да се намерят и за по-малко пари. На годишна база увеличението на цитрусовите плодове е със 71%. 

"В момента има много слаб внос на лимони и то от далечна Латинска Америка, защото има "дупка" в реколтите", обясни шефът на комисията по стокови борси Едуард Стойчев. По думите му високото мито за внос на ЕС ги оскъпявало.

Освен това наскоро Брюксел забрани да се вкарват лимони от Южна Африка заради опасения, че може да се пренесат болести по цитрусите в Европа. В момента вносът бил от Еквадор, но страната нямала квота за ЕС и затова стоката се препакетирала в Аржентина.

Лимоните се съхранявали в хладилници, което вдигало себестойността им, съобщава в. "24 часа". "Според търговците до 20 дни цените на лимоните ще се сринат, защото ще започне беритбата в Турция и Гърция", подчерта Стойчев. Там реколтата дори се очаквало да бъде с 20-30% по-добра от миналогодишната. "Затова и скоро България ще бъде залята от евтини лимони, а дотогава хората да купуват по един-два", препоръчва Стойчев. 

Водещи

Най-четени