Литър бензин падна на цената на една бира 05.11 | 11:40

Горивото върви средно по 2,40 лв., анализатори не очакват поевтиняването да продължи

От iNews.bg

Литърът бензин падна на цената на една голяма бутилка бира. Заради ниската стойност, на която се търгува петролът на външните пазари, горивото у нас поевтиня с около 20-30 стотинки. През последната седмица бензинът и дизелът се търгуват по 2,40 лв. за литър. Това отчита спад на горивата съответно с 15 ст. и с 13 ст.

Експерти посочват, че по-ниските цени ще стимулират българина да купува повече. Някои дори посочват, че това може да окаже благоприятно влияние и да повиши брутния вътрешен продукт (БВП). В същото време обаче анализатори посочват, че поевтиняването вероятно ще доведе до по-малко приходи от акциз, съобщава БНТ.

Според изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация не се очаква подобен рязък спад в цените на бензина и дизела в бъдеще. Той коментира, че се очаква затихване на тази тенденция. "Цените на горивата ще се стабилизират долу-горе около нивата, на които са, дори и при нива от 70 долара на барел се връзва сметката на американските шистови производители да продължат да произвеждат петрол, така че от тази гледна точка краткосрочното настроение на пазара е за продължаване на понижаването", посочва той.

Водещи

Най-четени