Лицензираха площадката на новата унгарска АЕЦ 03.04 | 15:10

Скоро се очаква да е готов и еколицензът за ядрените блокове

От iNews.bg

Унгарската агенция по атомна енергия издаде лиценз за площадката на АЕЦ "Пакш" 2. Документът е необходим, за да може да започне строителството на двата нови блока в ядрената централа. Очаква се лицензът за влиянието върху околната среда да бъде финализиран в рамките на следващите няколко седмици. Правителственият комисар, отговорен за проекта за АЕЦ "Пакш" 2, Атила Асоди, след получаването на лиценза, заяви за World Nuclear News, че това е значителна стъпка към изграждането на "Пакш" 2. Като целта остава завършването на Първи енергоблок през 2025 г., а на Втори – през 2026 г.

В момента АЕЦ "Пакш" работи с 4 реактора по руски дизайн ВВЕР-440, влезли в експлоатация между 1982 г. и 1987 г. Те произвеждат почти половината от електроенергията на Унгария.

В края на 2014 г. руската държавна корпорация "Росатом" и Унгария подписаха документи за строителството на 2 нови енергоблока на АЕЦ "Пакш" по руска технология с реактори ВВЕР-1200. За целта Москва ще предостави на Будапеща кредит в размер до 10 милиарда евро.

Най-четени