МВФ: Светът пред нова финансова криза заради рекорден дълг от 152 трлн. долара 09.10 | 11:28

Сумата е два пъти по-голяма от обема на световната икономика, 2/3 се дължи на частния сектор

От iNews.bg

Световният дълг на нефинансовия сектор достигна рекордните 152 трилиона долара през 2015 г. Сумата е два пъти по-голяма от обема на световната икономика. 2/3 от задлъжнялостта се дължи на частния сектор, а бързият растеж на дълга при него води до финансови кризи. Това предупреждава Международният валутен фонд в доклад, цитиран от БГНЕС.

Може да попречи на нейното възстановяване и увеличава риска от нова финансова криза. През последните години дългът растеше по-бързо от световната икономика. Ако през 2002 г. той бе равен на 200% от световния БВП, то през 2015 г. е 225%.

Дългът е концентриран в развитите страни, но е висок и в някои развиващи се, като Бразилия и Китай. Две него се пада на частния сектор.

"Прекомерният дълг на частния сектор представлява особено голяма пречка за възстановяването на световната икономика и риск за финансовата стабилност", посочва Виктор Гаспар, директор на департамента по бюджетни въпроси на МВФ. И предупреждава, че бързият растеж на дълга на частния сектор води до финансови кризи".

Тези цифри подчертават парадокса: съществуват рискове заради високия дълг, но политиката на някои големи централни банки само стимулира неговото увеличаване, пише "Файненшъл таймс".

През последните години ФЕД, ЕЦБ и "Банк ъф Инлглад" намалиха лихвите до рекордно ниски равнища и стартираха програми за купуването на облигации с цел да стимулират икономиката и кредитирането. Освен това, МВФ съветва правителствата да използват заеми за финансирането на бюджетните разходи и по този начин да стимулират икономическия ръст.

"Този съвет има смисъл да бъде следван там, където няма рискове", обясни Дмитрий Полевой от ING. И доипълва, че проблемът е в това, че в развитите страни дългът вече е висок и не се очакват съществени подобрения в икономиката.

В ефективността на фискално стимулиране обаче се съмнява главният икономист на министерството на финансите на Германия Людгер Шукнехт. В колонката си в "Уолстрийт джърнъл" той пише, че "ниската цена на заемите не трябва да превръща правителствата в безумци".

Според него държавният дълг в много страни е "огромен", а възможностите за фискално стимулиране – "преди всичко са резултат от меката парична политика на централните банки, но някой ден те ще трябва да я ожесточат".

"МВФ също посочва, че подобно стимулиране е неефективно в условията на пълна заетост, а САЩ, Германия, Великобритания и други страни с големи икономики са близки до нея", допълва Шукнехт.

Но Великобритания е готова да направи това, "Банк ъф Ингланд" намали ключовата лихва през август до 0,5%. Новото британско правителство възнамерява да увеличи инвестициите в инфраструктура, използвайки евтини заеми, пише "Файненшъл таймс", позовавайки се на Джордж Фриман, съветник на премиера Тереза Мей.  

Водещи

Най-четени