Малките фирми ще продължат да ходят на панаири с евросредства 16.04 | 08:45

Повече от половината предприятия се връщат от изложенията с подписани договори

От Симеон Досев

С още година да се удължи програмата за насърчаване участието на български фирми на международни панаири и изложения поискаха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАМСП).

Причина за това са спестените 8 млн. лв. през последните 4 години. Общо евросредствата по програмата са 27 млн. лв. Според агенцията парите могат да бъдат оползотворени до април 2015 г. Окончателното решение се очаква да края на седмицата.

Досега безплатно на панаири са участвали общо 909 фирми, като общо сключените сделки са 1223. Данните показват, че 59,1% от участниците се връщат с подписани договори.

По време на 26-те търговските мисии на агенцията зад граница пък 74% от включените в тях компании са сключили сделки с чужди фирми, информира вестник "Стандарт".

С парите по програмата биват наемани щандовете, както и необходимото оборудване за участие в международен панаир, в това число и каталог, зали за бизнес срещи и др.

При организирането на търговски мисии пък заплаща и издръжката на един представител от фирмата - самолетен билет, трансфер от и до летището, вътрешни превози, хотелско настаняване.

Водещи

Най-четени