Масово българите залагат златни накити 27.12 | 12:07

Те са и най-търсените вещи в заложните къщи за празниците

От Георги Георгиев

В дните около празниците златните накити са сред най-търсените предмети в заложните къщи. В момента един грам се изкупува за около 30 лв. и се продава за 45 лв.

Първоначалната лихва за всеки залог е 20 лв. от сумата за вещта, която се предлага. В зависимост от сумата на залога и това дали клиентът е редовен, оскъпяването може да падне на 8%, пише в. "Стандарт”.

Хората, които най-често купуват вещи от заложните къщи са с добро финансово състояние. Те дебнат непрекъснато за изгодни оферти и така попадат понякога на плазмен телевизор за 400 лв., чиято цена в магазина е двойна. Рискът идва единствено от това, че стоката няма гаранция. Точно заради това златото е най-предпочитано.

В заложните къщи всеки клиент трябва да сключи договор, а за залаганите вещи се пита полицията дали не са крадени, обясняват запознати. В същото време всяка седмица по оказионите обикалят униформени, които проверяват, дали там не се намират обявени за откраднати вещи.

Най-редовните клиенти на заложните къщи са хора, пристрастени към хазарта. След като спечелят определена сума те купуват вещи, които знаят, че ако не им провърви, винаги могат да заложат.

Сред предметите, които се предлагат, има и ценни бижута. Понякога хората, които ги залагат, не искат да се разделят с тях, тъй като са семейна ценност. Някои са готови да плащат лихва с години с надеждата, че някой ден ще съберат цялата сума, за да си върнат ценностите.

В оказионите могат да се намерят и много полезни и практични неща. Например апарат за кръвно може да се намери за 25 лв., а бормашина за около 70 лв.

Наскоро в една заложна къща клиенти попаднали на много изгодна оферта - лаптоп, който в магазина върви по 3 хил. лв, а в оказиона се продава за 1700 лв.

Най-четени