Международен консорциум ще строи „Южен поток“ 27.05 | 16:24

"Стройтрансгаз консорциум " ДЗЗД и подизпълнителите му ще осигурят заетост на над 100 хиляди души

От Георги Георгиев

Консорциумът "Стройтрансгаз" ДЗЗД е избран за строителството на "Южен поток " в България. Това съобщи Владимир Инков, изпълнителен директор на "Южен поток България”, цитиран от 3e-news.

Консорциумът се състои от две големи компании - руската "Стройтрансгаз” и от българска "Газпроект Юг”, в който влизат компаниите "Главболгарстрой”, "Техноекспортстрой”, ПСП Холдинг и "Понстрой”.

В тези компании работят около 7500 души, а подизпълнителите ще осигурят заетост на 100 хил. души, обясни Инков. Цената с която консорциумът е спечелил търга е по-ниска от 3,5 млрд.евро.

В публичния търг, започнал през декември 2013 година, участваха 11 кандидата. Измежду участниците в конкурса имаше компании от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония, припомнят от агенция "Фокус".

Конкурсът се проведе на два етапа. На първия етап подборът на кандидатите се провеждаше въз основа на анализ на съответствието на комплектността и съдържанието на представените от кандидатите пакети документи, съгласно условията за участие.

На втория етап, конкурсната комисия оцени представените технически и финансови оферти на претендентите. По резултатите от извършената оценка на офертите е определен победителят в конкурса.

Консорциумът ще строи цялото трасе през България от 540 километра.

Разчитаме този проект да даде тласък на икономиката на Северозападна България, каза изпълнителният директор на БЕХ Иван Йончев.

Що се касае до въпроси, които се дискутират по отношение на европейското законодателство, през миналата година компанията за Южен поток подписа с БЕХ протокол, че европейското законодателство ще бъде спазвано, чрез българското, което е инкорпорирало всички европейски законодателни изисквания, уточни Йончев.

Водещи

Най-четени