Международни банки ни съветват как да усвояваме еврофондове 02.08 | 17:02

Имаме зелена светлина за откриване на офис на JASPERS у нас

От Кремена Бедерева

Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка ще могат да ни консултират при разработването на проекти по оперативните програми. Това стана ясно от думите на министъра по евросредствата Томислав Дончев, цитиран от econ.bg.

България е получила разрешението от Европейската комисия (ЕК) за сключваме договори с международни финансови институции за предоставяне на техническа помощ. Не става въпрос за пряко управление на проектите от някоя от банките, а за консултантска помощ, уточни министърът. 

С решение на Министерският съвет ще бъде регулиран процесът по предоставяне и получаване на помощ. До средата на септември ще стане ясно дали ще се прави нов меморандум за това или ще се подписват анекси към съществуващи споразумения.

Самата консултантска помощ ще се заплаща със средства от европейските фондове - от звеното "Техническа помощ" на съответната оперативна програма или от програмата "Техническа помощ".

Екипът на министър Дончев е определил като основни 46 проекта по оперативните програми - 30 във водния сектор, 9 в пътния и 7 в железниците. 32 от тях се консултират по JASPERS, която предоставя безплатна техническа помощ.

От ЕЦБ ще получаваме помощ в пътния сектор и по-специално - в магистралното строителство. Банката ще ни консултира и по проект за създаване и развитие на Агенция за управление на проекти. ЕЦБ, съвместно с JASPERS, ще участва в подготовката на проекти за следващия програмен период.

Имаме зелена светлина от ЕК за откриването на офис на JASPERS у нас с постоянен персонал от пет души, съобщи още Дончев.

От няколко седмици екипът на министъра по усвояване на евросредствата Томислав Дончев използва инструмент за оценка от ефектите от изхарчените пари. Моделът предоставя два сценария - базов и алтернативен. Инструментът струва около 200 хил. лева и е закупен по ОП "Техническа помощ".

Водещи

Най-четени