Мика Зайкова: Бедността ни е потресаваща 26.02 | 13:30

53% от българите мръзнат, категричен е икономическият експерт

От iNews

Бедността на българите е потресаваща. 53% от сънародниците ни не могат да си отопляват жилищата. Това каза икономическият експерт Мика Зайкова.

"Според изследване на Опън експерт в Париж индексът на енергийна бедност в България е направо критичен и ние сме на последно място. Най-малко енергийно бедни са в Швеция, с индекс 95,4. Румъния, която се развива заедно с нас, е на 13-то място с индекс 64. България е последна с 0,7, а пред нас са Унгария – 6,2 и Словакия – 8,4. Това показва, че сме критично енергийно бедни, потвърждава се, че не можем да се отопляваме”, каза Мика Зайкова пред БНТ.

"344 лева ми е сметката към "Топлофикация. Харчим повече за храна, за транспорт и на всичко отгоре има и ръст на данъците", коментира тя. "Според данни на Евростат 70% от българите не могат да си направят ремонт на жилището", добави експертът.

Тя допълни, че е високо и социалното неравенство в България – 8,2 %. Тенденцията е негативно да нараства разликата меду най-богатите и най-бедните – 6,7 % през 2016 година, 7,3 % през 2017 година и, 8,2 % през 2018 година.

Според нея влизането в чакалнята на еврозоната е важно за банките, но заплатите там мърдат с 1-2%, а на нас ни трябват много повече, за да догоним европейците по стандарт.

Водещи

Най-четени