Минималната заплата става 290 лева 01.05 | 11:05

С постановление 300 на Министерския съвет се увеличава минималното заплащане

От Деляна Петкова

От 1 май 2012 година минималната работна заплата се увеличава - от 270 на 290 лева. Минималното почасово заплащане вече е 1,72 лева.

Това беше записано в постановление 300 на Министерския съвет, което беше публикувано през ноември 2011 година в Държавен вестник. Новият размер на минималното заплащане важи за работа на пълно работно време.

В същото време от Министерството на здравеопазването съобщиха, че министър Десислава Атанасова ще предложи потребителската такса, както и парите, които пациентите заплащат за престой в болница, да се запазят в сегашния им размер.

В момента потребителската такса при посещение на личния лекар е 2,70 лева, а престой в болницата се таксува по 5,40 лева. Размерът на таксите се определя от чл. 37 на Закона за социалното осигуряване и те са обвързани с минималната работна заплата.

От Министерството на здравеопазването допълват, че в постановлението на правителството е предвидена възможността при увеличение на минималната работна заплата таксите за преглед и престой в болница да не бъдат увеличавани.

На базата на това министърът на здравеопазването ще внесе предложение по време на заседанието на правителството през тази седмица.

С увеличаването на минималната работна заплата не се повишават пенсиите или социалните плащания за отглеждане на деца. 

Водещи

Най-четени