Мобилните оператори трябвало да ни предоставят договорите в хартиен вариант 04.03 | 11:32

КРС иска и коректно отношение към потребителите

От Кремена Бедерева

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) проведе регулярна среща с трите мобилни оператора "Мобилтел” ЕАД, "Космо България Мобайл” ЕАД и "БТК” AД, както и със Сдружението за електронни комуникации (СЕК), представляващо по-голямата част от алтернативните предприятия в областта на електронните съобщения.

Целта беше да се обсъдят проблемите в сектора, въпроси, относно работата на телекомите, както и отношенията им с потребителите. Това съобщиха от пресцентъра на КРС.

Основните теми на срещата бяха свързани с трудности на абонатите по отношение на достъпността и яснотата на индивидуалните договори, непредоставяне на детайлна информация за тарифата или пакета от услуги, както и неосигуряване на достъп на потребителите до Общите условия на предприятията.

Друга важна тема, която бе обсъдена, е сканирането на подписи на граждани при сключване на договори с операторите. Председателят на КРС д-р Веселин Божков беше категоричен, че подобна практика предполага манипулация с личните данни и подписа на абоната.

Регулаторът изиска от предприятията да предоставят индивидуалните договори на абонатите си задължително на хартиен носител.

Във връзка с вече взети решения от страна на комисията, беше обърнато внимание на едно от предприятията за неизпълнението на задължителните указания, дадени от страна на КРС, за "кредитния лимит”.

Председателят на КРС подчерта, че мисията и основната цел на Комисията винаги е била осигуряването на условия за развитие на ефективна конкуренция на пазара и среда, в която потребителите да имат възможност за информиран избор на услуги и за пълноценно упражняване на техните права.

В качеството си на регулаторен орган в областта на осъществяване на електронни съобщения и с оглед защита на обществения интерес, КРС отново призова операторите към стриктно спазване на закона, както и за коректно и отговорно отношение към българските потребители.

Водещи

Най-четени