Москва забавя, но не забравя! Масово забрани вноса на храни 07.08 | 12:50

Сериозни последици очакват страните следващата година

От Мария Стоянова

Вносът на хранителни и селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС) в Русия се равнява на около 10-12 млрд. евро годишно, сочи доклад на Райфайзен Рисърч. Толкова може да загубят страните членки в резултат на наложените ограничения на вноса в Русия, предаде РИА Новости.

В сряда (6 август) президентът Владимир Путин забрани импорта на някои продукти, суровини и храни от страни, наложили санкции срещу държавата – САЩ, Евросъюза, Канада, Австралия, Норвегия. Според информацията документът е бил изготвен с цел да бъдат защитени националните интереси на Русия.

Ограниченията ще са в сила в рамките на една година, а руското правителство вече има задача да изготви списък на конкретните продукти, които не могат да бъдат внасяни в страната. Става дума за месо, млечни продукти, зеленчуци, кореноплодни, плодове, ядки, риба, морски дарове и колбаси.

Наложената забрана се основава на приетия през 2006 г. в страната Закон за специални икономически мерки. Той има за цел да създаде правна рамка за използване на временни специални икономически мерки в случай на извънредна международна ситуация, която застрашава интересите и сигурността на Русия и изисква незабавна реакция, какъвто е случаят с напрежението с Украйна и наложените санкции от страна на Европейския съюз, САЩ и Япония.  

Водещи

Най-четени