На 45-о място по икономическа свобода в света сме 18.09 | 13:50

Съдебната система и полицията са ахилесовите пети на България, сочи доклад

От Ралица Стоянова

България се нарежда на 45-о място в "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2012", изготвен от канадския институт "Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика. В рамките на ЕС страната ни се нарежда на 18-о място.

Докладът поставя на челна позиция Хонконг, следван от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. САЩ и Великобритания продължават да отстъпват, като вече са извън топ 10, което на практика не се е случвало досега. Най-ниско е равнището на икономическа свобода сред във Венецуела. Общо 144 държави са включени в изследването.

Страната ни леко влошава резултата си спрямо предходната година, което се дължи на забавянето на икономиката и по-голямата роля на държавата – прекомерен дефицит и разходи срещу кризата. Страната ни бележи най-добър резултат в категорията "достъп до сигурни и стабилни пари”, което се обуславя от валутния борд и ниската инфлация. През 2009 г. и 2010 г., когато кризата удари България най-тежко, средногодишната инфлация беше под 3%, докато в предходните години на бърз растеж достигаше далеч по-високи стойности и дори надхвърли 10% през 2008 г.

През последните десет години икономическата свобода се разпространява сравнително бързо в страната ни, сочи докладът. Най-сериозно подобрение бележим по отношение на "размер на правителството” и "достъп до сигурни и стабилни пари”, тоест имаме по-малко държавни разходи, по-малко държавни компании, по-ниски данъци и стабилни пари.

В категорията "регулиране на кредита, труда и бизнеса” също има позитивна динамика, но слабостите остават в сферата на регулациите на труда (минимална заплата и осигурителни прагове, колективно договаряне и т.н.) и на бизнеса (административна тежест, тромава бюрокрация, подкупи и т.н.). Най-проблемната област си остава "законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост”, като тук дори бележим спад през годините – резултатите по индикаторите "безпристрастност на съдилищата” и "независимост на съда” са трагично ниски. Новите индикатори "доверие в полицията” и "икономическа цена на престъпленията” също ни дърпат надолу.

Докладът представя картината през 2010 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

Водещи

Най-четени