Над €40 млн. ливански инвестиции у нас за 10 години 09.04 | 16:44

30 наши компании търсят нови пазарни ниши в рамките на визитата на Радев в Бейрут

От iNews.bg

Ливански компании са инвестирали в България над 40 млн. евро от 2008 г. до сега. Тази статистика бе представена от заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на двустранен бизнес форум в Бейрут. В официалното откриване на събитието участие взе президентът на Република България Румен Радев и министърът на телекомуникациите и председател на Федерацията на търговско-промишлените палати на Ливанската Република Мохамад Шукейр.

"През 2018 г., търговията между България и Ливан отчита стойност от 175 млн. щ.д., което е увеличение от над 20%", посочи зам.-министър Манолев. По думите му вносът от Ливан е нараснал над два пъти, а българският износ надхвърля 80 млн. щ. д. "Виждаме перспектива за увеличаване на експорта на български хранителни и селскостопански стоки, продукти на машиностроенето, фармацията, козметиката и още много", каза още Александър Манолев. Според него не търговията трябва да ни води напред в двустранните ни икономически отношения.

"Трябва да работим за обмяна на опит в стратегически сфери, за стартиране на дългосрочни партньорства за излизане на трети пазари и не на последно място – за насърчаване на инвестициите между нашите две страни", подчерта икономическият заместник-министър.

Сред набелязаните от него проблеми в търговските ни отношения е тенденцията за стихийност като много силни години се редуват с по-слабо представяне на двустранния експорт. "Затова се надявам представителите на институциите да набележим такива мерки, които да ни гарантират устойчивост на резултатите и да се създадат дългосрочни връзки между бизнеса от двете страни", акцентира Александър Манолев.

Той представи и възможностите за инвестиции в България, секторите на икономиката ни, които се развиват най-бързо и предимствата, от които могат да се възползват стратегически инвеститори.

Зам.-министър Манолев е в Ливан начело на бизнес делегация включваща над 30 наши компании. Визитата е част от официалното посещение на президента на Република България Румен Радев в Ливанската Република.

Водещи

Най-четени