Назначават 3000 нови работници в нов завод в Димитровград 28.07 | 18:15

Третото предприятие за авточасти на Yazaki ще заработи след година и ще произвежда за Mercedes-Benz 

От iNews.bg

"Инвестициите не падат от небето. Те винаги са плод на големи усилия и солидна подготовка. Ако местната власт и представителите на бизнеса не си бяха свършили добре работата, днес нямаше да сме тук", каза заместник-министър председателят Томислав Дончев на официалната първа копка на Завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили, който се очаква да заработи след една година в община Димитровград. Новото предприятие ще се стопанисва от японската компания Yazaki, която вече има у нас 2 завода - в Сливен и в Ямбол.

Стойността на инвестицията с включеното оборудване за производството ще възлиза на около 50 млн. евро, а с реализирането ѝ се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места, съобщи управителят на "Язаки България” Рома Будриене. От българска страна инвеститор и основен строител е "Хоризонт-Иванов", която е вложила в проекта около 25 млн. лева. Светослав Богалински – директор "Бизнес развитие" обяви от сцената, че подизпълнителите при строежа ще са фирми от региона, а пусковият период е само след година.

Новият завод ще произвежда кабелни инсталации за Mercedes-Benz. Директорът на "Язаки Европа" Уран Заман, който пристигна в България специално за събитието обясни, че решението за инвестицията в Димитровград се дължи на добрите транспортни и инфраструктурни условия в региона и силните традиции в производството. Той подчерта, че подкрепата на местната власт и административният капацитет са наклонили везните към настоящия избор.

На събитието присъстваха още министърът на икономиката Божидар Лукарски, кметът на Димитровград Иво Димов, народните представители от хасковска област Делян Добрев и Евгения Ангелова, областният управител Станислав Дечев, кметът на Хасково Добри Беливанов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и представители на висшия мениджмънт от страна на инвеститорите.

"Аз съм щастлив човек днес! Като кмет си давам ясно сметка, че за да се развива един град, хората в него трябва да имат сигурност и работни места. Днешната първа копка е резултат на тригодишни усилия от страна на местната власт, но развитието на пътната инфраструктура в Южна България безспорно помогна това да се случи.", каза кметът на община Димитровград Иво Димов.

Народният представител от Хасково Делян Добрев подчерта, че заводът на "Язаки" е най-голямата инвестиция в областта за последните 25 години, а министърът на икономиката Божидар Лукарски обобщи, че работата на гиганта "Язаки" в България е поредното доказателство, че България е предвидима инвестиционна дестинация с предразполагащ бизнес климат.

Водещи

Най-четени