Намалиха таксите за влакове, превозващи товарни автомобили 02.03 | 13:41

Промяната касае Тарифата за инфраструктурните такси, като целта е стимуларане на комбинираните превози

От Деляна Петкова

Правителството намали чувствително таксите, които се събират от управителя на железопътната инфраструктура, за влаковете, превозващи товарни автомобили.

Целта е да се стимулира развитието на комбинираните превози в страната, което е един от приоритетите в сферата на транспорта в Програмата на правителството на европейското развитие на Република България за периода 2009-2013 г.

Промяната беше направена в Тарифата за инфраструктурните такси и с нея бяха разграничени таксите, които се събират за влакове за превоз на контейнери от тези за превоз на товарни автомобили.

Първите остават както и досега – от 0,6331 лв. до 0,6998 лв. за влаккилометър, а вторите намаляват, като ще бъдат в рамките от 0,3392 лв. до 0,3749 лв. за влаккилометър.

Основната цел на промяната е да се увеличи привлекателността на новата услуга за превоз на товарни автомобили с блок влакове, обясниха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Осъществяването на проекта за развитие на po-лa превозите в България ще има пряк ефект върху развитието на железопътния транспорт, намаляването на задръстванията по пътищата и вследствие на това – подобряване на екологичността и безопасността на транспортната система.

 

Водещи

Най-четени