Намаляват фирмите, бавещи заплати 11.04 | 10:20

Рядко забавянето е повече от 2-3 месеца

От Симеон Досев

Все по-малко фирми бавят заплатите на своите служители. Общата сума на просрочените задължения вече е с 30% по-малка, отчитат от Инспекцията по труда.

"За 2013 г. сме установили забавени заплати за 36 млн. лв., докато година преди това те са били 52 млн. лв.", заяви Румяна Михайлова, шеф на Главната инспекция по труда.

Намаляват и предприятията, в които подобни нарушения биват установени. През миналата година те са 974 на фона на 1320 през 2012 г. Положителната тенденция продължава и в началото на тази година.

Най-много забавени заплати са установени във фирми от търговията, ресторантьорството, сухопътния транспорт и строителството, информира вестник "Стандарт".

Забавените заплати пък възлизат на 16 млн. лв., докато през първото тримесечие на 2013 г. те са били 29 млн. лв. Една от причините за положителната тенденция е ускореното връщане на ДДС на фирмите и бързото разплащане по обществени поръчки от правителството на Пламен Орешарски.

Това е развързало разплащанията по веригата от доставчици. Положително влияние е оказало и икономическото оживление през втората половина на 2013 г. Засилените проверки на трудовите инспектори също са допринесли за по-бързо разплащане с работниците. След намесата им през 2013 г. са преведени 53 млн. лв. стари заплати. Все още обаче се дължат трудови възнаграждения за 98 млн. лв., натрупани от минали години.

ГИТ отчита и скъсяване на срока на просрочие. "Рядко забавянето е повече от 2-3 месеца", заяви Румяна Михайлова.

Водещи

Най-четени