Наши компании с шанс да участват в строителството на новата унгарска АЕЦ 21.11 | 12:53

„Росатом“ търси доставчици и за всичките си 42 проекта, които осъщствява по света

От Кристиан Костурков

Български компании имат шанса да се включат в изграждането на новата унгарска АЕЦ "Пакш-2". Както и в проектите за други ядрени централи, които "Росатом" осъществява по целия свят. Това стана ясно по време на международната конференция на доставчиците за ядрената енергетика "Атомекс 2017", който се провежда в Будапеща, от думите на първия заместник генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров и унгарския министър без портфейл по въпросите за "Пакш-2" Янош Шули. Те отбелязаха, че за изграждането на новите два блока в Унгария голяма част от дейностите ще бъдат осъществени от местни и европейски компании, което се отнася и за доста голям дял от доставките на оборудване, необходимо за строежа. Според изказванията на Шули около 40% от него се очаква да бъде произведено от унгарски компании. В същото време обаче Комаров отбеляза, че всики конкурси за проекта АЕЦ "Пакш-2" се правят както според законите на Русия и Унгария, така и според стандартите на ЕС. Поради тази причина търговете се правят чрез електронна платформа, информация за тях се публикува и в медиите, прозрачни са и отворени за абсолютно всички, които искат да учасвтат в тях. От което става ясно, че всяка българска компания, която се занимава с производство на някакво оборудване за атомни централи или пък предоставя консултантски или други услуги по отношение на АЕЦ, има шанс да се пребори и да участват в проекта АЕЦ "Пакш-2". А и от двата типа дружества в България реално има.

Според думите на Комаров, компании от цяла Европа, а и не само, могат да участват в проектите, които "Росатом" реализира навсякъде по света. Които никак не са малко. Към днешна дата държавната корпорация работи по изграждането на 42 ядрени блока, само 8 от които са в Русия. "Днес ние реализираме редица проекти по целия свят. И ни се иска като доставчици за тях да видим много унгарски и европейски компании, независимо къде се изграждат блоковете – в Чехия, Финландия, Индия, Китай, Бангладеш, Беларус, Иран и т.н.", каза Комаров.

От думите му стана ясно още, че "Росатом" разчита частично на европейски доставчици и за проектите, които реализира в Русия. И даде пример как през настоящата година корпорацията е провела редица търгове, в които е направила поръчки за над 7.5 млрд. евро. Договори са били сключени с 15 000 фирми, около 500 от които не са руски.

Само по отношение на АЕЦ "Пакш-2" в близката година "Росатом" ще проведе около 15 нови конкурса, като общата им стойност ще бъде близо 2 млрд. евро, отбеляза още Комаров. "В рамките на тези търгове търсим не само изпълнители на строителни дейности, но и доставчици на определени типове оборудване", обясни замстник-шефът на руската компания. Като допълни и че в Унгария вече тече голям търг за доствка на турбогенератори за новите ядрени блокове на страната, който се очаква да приключи до края на т.г.

Комаров подчерта, че атомната енергетика носи голям социално-икономически стимул за развитието на държавите и регионите и то не само по време на строителството на ядрени блокове. Като в същото време играе важна роля за повишаването на качеството на живот. "Наскоро направитхме изчисления за това какво ще донесе на Унгария 60-годишната експлоатация на АЕЦ "Пакп-2". Това допълнително ще даде БВП на страната в размер на 40 до 60 млрд. долара. За целия период на експлоатацията на новата мощност. Всеки долар, който ще бъде инвестиран в изграждането, ще донесе приходи от близо 2 долара за местните доставчици на оборудване, 4.3 долара БВП за страната, както и 1.5 долара в държавния бюджет под формата на данъци. Като това се отнася за целия жизнен цикъл на ядрената централа", отбеляза Комаров.

Като допълни и че това са много сериозни цифри, от което следва и доста сериозен ръст на работните места в Унгария. И то не само в самата АЕЦ, но и в останалите предприятия, които ще работят за изграждането й и последващото й обслужване по време на работата.

Водещи

Най-четени