Не са спирани средства по програмата за селските райони 16.04 | 17:00

От ЕК също потвърдиха, че не са замразявали плащания

От Момчил Лалев

На този етап никой не може и няма право да казва, че има загуби или спиране на средства по програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това заяви заместник-министърът на земеделито Явор Гечев. 

По-рано през деня на комитет по развитието на селските райони беше внесен доклад за счетоводното уравняване на сметките и евентуалното разплащане на сумите по програмата на стойност 369,1 млн. евро.

Заместник-министър Гечев обясни, че става върпос за няколко одитни доклада, касаещи периода от октомври 2012 г. до октомври 2013 г.

"Това е процедура, в която се иска допълнителна информация по отношение на сигурност при прилагането на процедурите от ДФ "Земеделие”, гарантиращи прозрачност и неспекулация на средства по отношение на програмата по развитие на селските райони", уточни заместник-министър Гечев.

Той подчерта, че страната ни е в процедура, в която се опитва да запази всяка една част от средствата, за които ЕК евентуално има забележки.

"Ръководството на МЗХ ще се бори да защити всяко едно евро, което България е получила по ПРСР", каза още заместник-министър Гечев.

По-рано през деня говорителят на Комисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уейт също потвърди, че Европейската комисия не е спирала плащания за България по ПРСР.

По думите му в момента се извършва чисто счетоводна процедура, свързана с разходите за 2013 г. и е твърде рано да се спекулира дали страната ни ще загуби пари по програмата и какъв ще е техният размер.

"Имаме нужда от още малко време, за да проверим точно какви разходи са били направени през миналата година. За този период България е похарчила 396 млн. евро по ПРСР и от счетоводна гледна точка все още не можем да приключим процедурата по одобряване на разходите. Това обаче не означава, че автоматично ще спрем плащанията", заяви Уейт, цитиран от БНР. 

Водещи

Най-четени