Никой, освен Дянков, не желае промяна при Сребърния фонд 12.04 | 14:39

И експерти, и политици от опозицията са против решението на Министерския съвет

От iNews.bg

Решението на Министерския съвет да позволи промяна в управлението на Сребърния фонд, която да даде възможност активите на Фонда да се влагат в български държавни ценни книжа, предизвика лавина от критики и коментари. Представяме на вашето внимание мнението на някои експерти и политици от опозицията.

Гласът на експертите

Сребърният фонд е създаден като антицикличен резерв за пенсионната система с цел да покрива бъдещи разходи, следствие от негативните демографски тенденции в страната. Последните правят дългосрочното финансиране на пенсионната система много по-трудно, тъй като се очаква след 2018 г. първият стълб (вноските на работещите) да намалее като значимост и да бъде допълнен със средства от фонда.

С предложените промени в Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (ЗДФГУДПС), които разрешават инвестирането на средства от Сребърния фонд в български държавни ценни книжа (ДЦК), се нарушава предназначението на фонда и принципите, залегнали зад обособяването му. Това обясниха в коментар за econ.bg анализаторите от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Три са най-важните, макар и не единствените, причини за това противоречие.

На първо място, намаляването на фискалния резерв, което ще последва от едно инвестиране на средствата от Сребърния фонд в ДЦК, ще лиши държавата от важен буфер на ликвидност, който може да бъде използван като защитен механизъм в кризисни ситуации. Това ще доведе до спад в доверието на инвеститорите и дори до намаляване на едвам позакрепилия се кредитен рейтинг на страната, което от своя страна ще има негативни последствия върху лихвите за бизнеса, за гражданите, а и за самата държава.

Второ, точно защото резервът е антицикличен по своя замисъл, парите в него не следва да се инвестират в български държавен дълг, а в активи, които биха запазили своята стойност дори и при икономически спад в България. Ако предлаганите промени в закона се приемат, защитната функция при стопански кризи най-вероятно ще спре да функционира.

Третата причина е явният конфликт на интереси между Фонда и Министерство на финансите (МФ). Като емитент на ДЦК МФ се стреми да продаде дълга с възможно най-ниска лихва, докато Фондът се стреми да купува активи с висока възвръщаемост. Една мащабна инвестиция в ценни книжа от страна на Фонда ще повиши цената и намали доходността им, което ще е в ущърб на бъдещите пенсионери.

Като цяло единственото, което ще се постигне с предлаганите промени, е бързото и вероятно безвъзвратно прехвърляне на финансовия ресурс на фонда в ръцете на кабинета, казва Стоян Панчев от ЕКИП.  

Гласът на опозицията

Според бившия финансов министър Пламен Орешарски използването на Сребърния фонд означава практически да останем без фискален резерв. 

По думите на Орешарски се получава следната ситуация - едно семейство изхарчва и последните си спестявания, като членовете му чакат заплата. Представете си какво се случва, ако заплатата се забави, коментира Орешарски, цитиран от БТА.

Бившият финансов министър  предупреди, че сравненията с други страни трябва да са много  внимателни и да се съотнасят към конкретната ситуация.  Доколкото ми е известно, няма друга европейска страна, която е  в борд, посочи той и отбеляза, че нашият Сребърен фонд  изпълнява и други функции, а не само тези, които изпълнява норвежкия например.

Позицията на Орешарски беше подкрепена и от лидера на Синята коалиция Мартин Димитров. Той припомни, че СДС е искала позициите на БНБ и на Комисията за финансов надзор (КФН) и след като те са силно негативни, решението за Сребърния фонд не е нищо друго, освен "да се ходи по тънък лед".

"Всичко това трябва да бъде спряно и аз се надявам министър Дянков и правителството да разберат, че правят грешка и да се откажат от тези си идеи”, каза Димитров, цитиран от Агенция "Фокус". Според него – тази "война” между институциите трябва да спре, визирайки Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор.

"В момента, заради становището на Комисията за финансов надзор, Министерството на финансите е изпратило финансови инспектори да проверяват нещо. Такъв слух има и разбирам, че е вярно. Не може да има сблъсък между институциите, затова че някой е имал различно мнение и е изказал различно становище. Това трябва бъде прекратено незабавно. Рискуваме България да стане Гърция, да стане Испания, от което нямаме полза”, подчерта Димитров.

"Очаква ни отрицателно становище на ЕЦБ и като дойде това становище, тогава ще видите, че европейският опит и мнение също не е в полза на законопроекта на правителството”, каза още той. Ако становището е обективно, Димитров смята, че ще бъде отрицателно.

Водещи

Най-четени