Николай Нанков: Тунел под връх Шипка ще има 14.07 | 17:08

Облектът е стратегически и жизненоважен за България, каза министърът

От iNews.bg

"Тунел под връх Шипка ще има, не защото е приоритет в предизборната и управленската програма на ГЕРБ, а защото е жизненоважен". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на днешния парламентарен контрол,цитиран от БГНЕС.

Нанков отговори на въпрос на депутата Донка Симеонова относно осъществяването на проекта под Шипка, който се проточи с години.

Министърът подчерта, че тунелът е от стратегическо значение за страната ни, защото ще осъществява най-бързата връзка между Северна и Южна България в централната й част.

"Изграждането му ще улесни транспортните потоци в направление север-юг и ще съдейства за преодоляване на дисбаланса в икономическото развитие на Северна и Южна България”, аргументира се Нанков.

Той поясни, че за тунела е възложено разработване на разширен идеен проект. Целта на разработката включва обстойни геоложки проучвания, подробно геодезично заснемане в зоните на порталите на тунела, както и разработване на вариантни решения на системите, свързани с вентилацията, осветлението, противопожарната система, сигнализацията, телевизионен контрол, телефонна система и централен диспечерски пункт.

Водещи

Най-четени