Нов индекс мери сивата икономика у нас 11.05 | 07:24

"Икономика на светло" се базира на два компонента - статистически и социологически

От Деляна Петкова

63.17 - това е стойността на композитния индекс "Икономика на светло", представен късно снощи на церемония в столичния хотел "Шератон". Данните се отнасят за българската икономика през 2010 година, разкриха авторите на индекса.

По време на официалната церемония беше представен и уебсайт - ikonomikanasvetlo.bg, на който може да бъде проследена стойността на индекса. Актуализация на данните ще има на всеки четири месеца, допълни един от авторите на проекта Стефан Петранов.

"Стойността, която ви показваме днес ще бъде базова и чрез нея ще се мери динамиката. Ако догодина тя е по-висока, това ще означава, че българската икономика "изсветлява". Намаление пък ще покаже разрастване на сивия сектор у нас", обясни още той.

Стойностите на индекса ще се движат от 0 до 100 пункта. Изчисленията се базират на два компонента - статистически и социологически.

Статистическият компонент включва в себе си пет подкомпонента, всеки от които има различно тегло в състава на индекса. Най-голям е делът на пари в икомиката (20% от общата стойност на индекса). На второ място е ДДС (15%), заетите лица, акцизи и външна търговия. Данните за този компонент се взимат от статистиката.

Вторият компонент на "Икономика на светло" е социологически или базиран на анкети сред работодатели и работещи. Двата подкомпонента отново не са равностойни - 30% се падат на търговските дружества, "тъй като те имат по-широк поглед по отношение на "сивите" практики в икономиката.

Интервютата със служителите пък представляват 20% от общата стойност на съставния индекс "Икономика на светло".

Това е важен проект за нас, обясни един от партньорите в проекта - президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той призова за правителствена политика, така че лоялният, честният бизнес да се чувства по-конфортно отколкото "сивия".

"Искаме догодина индексът да покаже намаляване на дела на "сивата" икономика, но ако това не е така, ще съобщим на правителството, че неговите мерки не дават резултат. Ще предложим и конкретни стъпки за промяна", допълни и зам.-председателят на управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Организацията е автор на проекта за измерване на дела на сивата икономика у нас.  

Водещи