Нови изисквания за етикетите на имитиращите продукти 18.09 | 16:21
Да се продават предварително опаковани, на отделни щандове или на обособени места
Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Това предвижда Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите. С предложените изменения се въвежда изискването върху етикета на продукт или за приготвена храна, съдържащи имитиращ продукт, наличието на такъв да бъде посочено изрично. В случай, че храната не е опакована предварително, изискването следва да се изпълнява като информацията за вложения имитиращ продукт трябва да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането.
С Проекта се въвеждат конкретни изисквания по отношение на съдържанието на сухо вещество и неговата масленост в саламурените сирена, съобразени с изискванията на Кодекс Алиментариус - международно признати стандарти за храни, създадени в защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.
Прецизират се въведените в Наредбата през 2018г. национални мерки за предоставянето на информация за храните по отношение имитиращите продукти, които са насочени към защита правото на информиран избор на потребителите и предотвратяването на измами.
Имитиращите продукти трябва да се предлагат в обектите за търговия с храни предварително опаковани от производителя, на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти и ясно обозначени с надпис "Имитиращи продукти".
С прилагането на нормативния акт ще се постигне подобряване качеството на млечните продукти и предоставяне на повече информация на потребителите. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни продукти.
Очаква се също заложените в проекта изисквания да допринесат за повишаване търсенето на сурово мляко, чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, както и да повишат потребителския интерес към различните видове млечни продукти.
Бележки и становища по Проекта на Наредбата могат да се изпращат до 19 октомври 2020 г., включително.
Водещи
-
Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина
Международен научен форум "Пътят на светлината", който се провежда в Атина под патронажа на...
11.05 | 17:20
-
Мис Силикон се окръгли зверски по празниците (СНИМКА)
Михаела Стоичкова ще спраска тясната рокля
11.05 | 17:00
Най-четени
-
КНСБ предупреди, че се задават ефективни стачки в здравеопазването
Работодателските организации отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в...
11.05 | 11:20
-
Спецакция в София заради наркотици: Най-малко 8 души са задържани
Най-голямо количество наркотици са открити на територията на "Студентски град"
11.05 | 11:00
-
Екстремална геомагнитна буря от пета степен връхлетя Земята (СНИМКИ)
Тя предизвика полярно сияние но много места по света
11.05 | 09:00