Нови прогнози за разпад на eврозоната през 2013 г. 21.06 | 14:04

В изявление на изследователския център Centre for Economics and Business Research (CEBR)

От Петя Михайлова

Еврозоната може да прекрати съществуването си през 2013 г., доколкото готовността на страните -участнички в обединението да оказват финансова помощ на съседите си все повече намалява.

В изявление на изследователския център Centre for Economics and Business Research (CEBR), цитирано от МИГнюз, се казва, че укрепването на еврото и съкращаването на държавните разходи ще се превърне в съществено препятствие за икономическото възстановяване на страните от Южна Европа. По този начин ще се разширява пропастта между периферията и ядрото на eврозоната.

При това в Германия, която е най-голямата икономика в eврозоната, ще расте недоволството от оказване на помощ на изпитващите финансови трудности държави.

"Рано или късно, и самите гърци, и международната общност, ще се откажат от тази безмислена борба, която ще доведе до разпад на валутния съюз", заяви изпълнителният директор на CEBR Дъглас Макуилямс.

Експерти не за пръв път предричат разпад на eврозоната.

През януари агенция Блумбърг проведе допитване сред 1000 инвеститори, анализатори и търговци и резултатите не бяха окуражителни.

Излизането на една или друга страна от европейския валутен съюз до 2016 г. очакват 59% от анкетираните, като 11% от тях прогнозират, че това ще се случи в близките 12 месеца. т. е. до края на текущата година. И само една четвърт от инвеститорите са казали, че регионът ще запази сегашния си облик.

В Гърция нееднократно са прозвучавали призиви за възможно излизане на страната от eврозоната. През май гръцкото правителство, начело с Георгиос Папандреу заяви, че не вижда други варианти за решаване на икономическите проблеми на страната, освен напускане на валутния съюз и връщане към националната валута.

Водещи

Най-четени