Новите цигарени и алкохолни бандероли ще са с QR код 26.09 | 19:05

Въвеждат се от 1 януари, стоките със стари стикери ще се продават до 2019 г.

От iNews.bg

Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол от 1 януари 2018 г., напомни Министерството на финансите.

Нововъведение при бандеролите за цигарите е поставянето на QR код. Кодът е стандартен и може да се прочете чрез смартфон или таблет чрез всяко безплатно приложение за четене на QR код.

Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, които вече са в търговската мрежа, могат да се реализират до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2018 година, посочват още от МФ. А притежателите на данъчни складове трябва да върнат неизползваните бандероли от "реколта 2017" в митницата, от която са ги получили, в 30-дневен срок от влизане в сила на новите образци.

Образците на бандероли включват комбинация от защитни елементи в графичния дизайн, хартията, мастилата, холограмната лента, както и различни техники на печат. 

Всеки стикер има определени реквизити: серия, номер, литраж и алкохолен градус (при алкохолните напитки) и цена (при тютюневите изделия).

Най-четени