Няколко компании ще бутилират вода от едно находище 08.03 | 16:38

Поставя се под въпрос гаранциите за качеството, смятат производителите

От Цанка Донкова

Законови промени ще дадат право на няколко компании да бутилират вода от едно находище. Тези нови правила обаче сериозно притесняват производителите, тъй като се поставя под въпрос гаранциите за качеството, съобщава TV7.

През 2009 година европейски правила за бутилирането на минерална вода въвеждат изискването "едно находище - една фирма-концесионер”. Целта е производителят да гарантира, както инвестициите си, така и качеството на водата, която бутилира.

Законова промяна обаче е на път да даде право на повече компании да използват този ресурс.

"Когато концесионер заеме голямо находище, а ползва малка част – в условията на кризата е нормално да създадем условия да се появи и друг предприемач, който да се ползва от този ресурс, да дава добавена стойност, да създава работни места”, заяви вносителят на предложението Дора Янкова.

Производителите обаче смятат, че промяната не само поставя до стената компаниите в бранша, но и застрашава качеството на водата.

"Ако има проблем в качеството, допуснат от един от многото бутилировачи на едно и също находище, потребителят няма да може да направи никаква разлика, тъй като се предлагат от едно и също находище”, обяснява Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Водният ресурс да се използва максимално е в основата на идеята на законодателите.

"Ако едно находище има например 10 литра на секунда дебит и някой е взел вече 2 литра от един източник, никой друг не може да получи от останалите 8 литра количество вода и по този начин държавата пропуска да събере такси от останалите евентуални концесионери. Освен това се затваря конкуренцията”, посочва Петър Курумбашев – председател на комисията по околна среда и води в НС.

Според Асен Личев от Дирекция "Води”, МОСВ пък Законът за водите в момента дава възможност само от едно находище да има само един концесионер. Ако това продължи, значи, че ресурсът, който не би могъл да се предостави е 97 литра в секунда.

"Категорично за монопол върху ресурса не може да се говори. 2 % от оценения природен ресурс е предоставен на бутилировачите за инвестициите. Българинът няма да пие 10 литра минерална вода повече, защото може да се експлоатира множествено един ресурс”, обяснява Жана Величкова.

Най-важният въпрос остава кой ще контролира качеството на водата при новите правила. От Министерството на здравеопазването, които трябва да следят това отговориха в писмо до Нова телевизия, че становище от тях за въпросната промяна в закона за водите не е искана.

Водещи

Най-четени