Няма да има такса за плътните найлонови торбички 29.09 | 11:12

Производителите и министрите на финансите и околната среда постигнаха компромис

От Ралица Стоянова

Торбичките за продължително използване няма да се облагат от екотакса.

Това заяви Любозар Фратев, представител на фирма-производител на полиетиленови торбички, след срещата в Министерството на финансите относно продуктовата такса върху полиетиленовите торбички, информира Агенция "Фокус".

На срещата присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, представители на фирми-производители на торбички и представители на Асоциация "Полимери”.

"Намерихме определението за торба за многократна употреба и нелетящи торби. Това са торби с размери 39 на 49 см и с голяма дебелина. Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис", заяви екоминистърът Нона Караджова.

По-малките торбички – с дебелина под 15 микрона и размери 35 на 45 см, ще бъдат облагани тази година с такса от 35 стотинки. Догодина тя ще е 45 стотинки, а след това – 55 ст, обясни Мирослав Ангелов, производител на полиетиленови торбички.

Предвидено е в случаи, в които крайните разпространители – магазините и търговските вериги, си позволят да купят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3 хиляди до 10 хиляди лева.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че и представители на производителите, и експерти са съгласни, че това помага на природата.

Бизнесът и правителството са се договорили да има горещ телефон към Министерство на околната среда и водите, на който да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България.

Изпълнителният директор на Българска асоциация "Полимери" Антоанета Перникова заяви: "В интерес на по-продължителна употреба, намерихме дефиниция, спряхме се на определен размер и достатъчна дебелина, така че тези торбички да не създават проблеми на околната среда. След известно време ще се съберем, за да обсъдим дали компромисът е работещ”.

Миналата седмица над 1000 души, сред които производители и служители във фирми за производство на торбички, се включиха в протест срещу потребителската такса от 0,35 лева за всички найлонови торбички, която трябваше да влезе в сила от 1 октомври.

Водещи

Най-четени