Нямало риск за парите по Програмата за селските райони 19.05 | 20:19

Няма документ от Европейската комисия, в който да се твърди, че губим 2,3 млрд. евро

От iNews.bg

От Министерството на земеделието и храните и от Държавен фонд "Земеделие" опровергаха, че системни грешки поставят под риск 2,3 милиарда евро по Програмата за селските райони.

Институциите определиха тези публикации от медиите като неверни и подвеждащи.

"Няма получен документ от Европейската комисия, в който да се твърди, че всички средства по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 са под риск. Към този момент няма индикации за поставяне под съмнение на системите за контрол и риск пред ПРСР 2014-2020 г.

Нито пред Министерство на земеделието и храните, нито пред Държавен фонд ,,Земеделие"- Разплащателна агенция са поставени подобни въпроси на срещи с представители на Европейската комисия, или в писмена кореспонденция", уточниха от МЗХ.

Извършваните одити от органите на Европейската комисия и Европейската Сметна палата по ПРСР 2007-2013 г. протичат по съответните процедури, които са дефинирани от одитните стандарти.

Относно финансирането на проекти на стадиони, къщи за гости и ВЕИ, България още през миналата година информира ЕК, че няма да финансира такива проекти по начина, по които те са били допустими през стария програмен период.

Ръководствата на МЗХ и ДФЗ уточиха, че тези проекти ще бъдат финансирани и допустими при нови условия, които ще бъдат обсъдени на тематичните работни групи по ПРСР.

Най-четени