ОНД създава зона за свободна търговия 19.10 | 12:39

Документът дава алгоритъм за икономическо сътрудничество между държавите

От iNews.bg

Ръководители на правителствата на страни от Общността на независимите държави (ОНД) подписаха вчера вечерта договор за създаване на зона за свободна търговия.

Договорът е подписан от осем членки на Митническия съюз, се посочва в изявление от секретариата на руското правителство, цитирано от "Интерфакс". Подписалите са Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Армения, Киргизстан, Молдова и Таджикистан. Три държави от ОНД в лицето на Азербайджан, Узбекистан и Туркменистан не са подписали, като до края на годината ще проучат възможностите да се присъединят към споразумението. 

Новината съобщи и лично премиерът на Русия Владимир Путин, който коментира, че договорът по никакъв начин не е пречка на сътрудничеството със Световната търговска организация.

Това не е първият договор за зона за свободна търговия между държавите от ОНД, но първият (от 1994 година) не беше подкрепен от много представители, включително и от Русия. На практика договорът не функционираше.

Според коментара на Владимир Путин преговорите са се водили в продължение на 10 години, а от 2009 година те са били в интензивен режим. По думите му за първото полугодие на тази година стокооборотът в ОНД се е увеличил с 48% и е достигнал 134 милиарда долара, а договорът е естествено и логично следствие от това.

На срещата в Санкт Петербург бяха подписани също така споразумения за основните принципи на политиката за валутно регулиране и валутен контрол и за създаване на единна система за проверка на граждани на трети страни, влизащи на територията на ОНД.

Подписаният документ дава алгоритъм за сътрудничество между държавите за близките няколко години, коментират още от руското правителство.

"Евразийският икономически съюз трябва да стане нов етап от интеграцията на Русия, Беларус и Казахстан, които вече подписаха основополагащите документи за Митническия съюз, а от 1 януари 2012 година влиза в сила и намисленото Единно икономическо пространство (ЕИП). Първият етап от създаването на този съюз ще стане кодификацията на нормативно-правовата база на ЕИП."

Според уверенията на източника на "Интерфакс" не става въпрос нито за създаване на валутен съюз, нито за въвеждане на единна валута по аналогия с Европейския съюз.

В началото на октомври месец премиерът на Русия Владимир Путин излезе със статия за "Известия", в която даваше заявка Митническият съюз да стане основа за формиране в Евразийски икономически съюз, който да включва страните-членки на ОНД.

В ОНД влизат 11 от 15-те бивши съветски републики: Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Украйна.
Четири от тях (Киргизия, Армения, Украйна и Молдова) са членки на Световната търговска организация (СТО). Русия повече от 10 години води преговори с променлив резултат за членство си в организацията. 

Водещи

Най-четени