Облекчават концесиите на морските плажове 05.05 | 15:55

В измененията на ЗУЧК е предвидено още отчуждаването на частни територии

От Миглена Иванова

В измененията на закона е предвидена по-облекчена процедура за предоставяне на концесии на морските плажове. Тя ще бъде много по-кратка, като ще се провежда на три етапа.

Това стана ясно по време на дискусия за промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).
Срещата бе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с участието на зам.-министър Екатерина Захариева, директора на дирекция "Концесии” Милен Топалов, експерти от ведомството и представители на областни администрации, институции и браншови организации.

В измененията на ЗУЧК е предвидено още отчуждаването на частни територии, които поради човешка дейност или естествени процеси са се превърнали в плажове.
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Михайлова изрази предположение, че това вероятно ще предизвика сериозен обществен отпор, но посочи, че и в момента има възможност за отчуждаването на частни терени за осигуряване на достъп до трудно достъпни плажове.

В момента текат такива процедури за осигуряване на спокоен достъп на хората до плажовете "Русалка" и пред къмпинг "Градина", които са най-проблемни и в министерството постъпват най-много жалби.

Според експертите от министерството 23 – 25 плажа са трудно достъпни за гражданите.

Ресорното министерство ще започне поетапно процедури за отчуждаване на частни терени с цел осигуряване на достъп на хората до ивиците, като ще се започне от плажовете с най-сериозни проблеми и за които има най-голяма вероятност собствениците на околните терени да наложат забрани за преминаване.

Все пак и в момента в Закона за устройство на територията е регламентиран пешеходният достъп до подобни плажове и собствениците на земи, които ги ограждат, са длъжни да осигурят такъв.

Водещи

Най-четени