Облекчават условията за връщане държавната помощ на ПИБ 25.11 | 13:32

Пари за КТБ не бяха отпуснати, но задължението на ПИБ ще бъде разсрочено, обяви ЕК

От iNews.bg

Независимо че Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ) бяха изправени пред една и съща опасност през лятото, мерките спрямо двете финансови институции бяха коренно различни.

Така КТБ престоя пет месеца под специален надзор, без да ѝ бъде осигурена ликвидна подкрепа, а в крайна сметка Българската народна банка (БНБ) взе решение за отнемането на лиценза ѝ.

В същото време обаче ПИБ веднага след масовото теглене на средства от страна на своите клиенти получи държавна помощ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лв.

А към днешна дата става ясно, че освен това условията за изплащането на задълженията на финансовата институция ще бъдат облекчени.

"България подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца, който вече ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца", се казва в официално съобщение на Европейската комисия.

Като първоначален срок за падеж на депозита беше установен 28 ноември 2014 г.

От комисията обаче посочват, че връщане на пълния размер на депозита в рамките на първоначално предвидения срок може да причини дестабилизиране "не само на банката, а и на цялата финансова система на България".

Според европейската институция ликвидната подкрепа за ПИБ в размер на 900 млн. лв. до 28 май 2016 г. е в съответствие с правилата на Европейския съюз (ЕС) за държавна помощ.

Водещи

Най-четени