Обществените поръчки и управление на имуществото - слабост на администрацията 22.05 | 13:21

Каква е причината за недобрата й работа - мнението на икономисти и анализатори

От Кремена Бедерева

Държавната администрация не работи добре. Много притеснителен е фактът, че работата на администрацията в сферата на възлагането на обществени поръчки, не се подобрява.

Това коментират анализаторите от Института за пазарна икономика (ИПИ) в изследване на база на доклади на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Според тях е притеснително и това, че агенцията дори отчита повече нарушения в тръжните процедури в сравнение с предходната година.

Случаите на провал на администрацията при управлението на средства и имущество или провеждането на програми варират от неизпълнение на целите и неспазване на поставените срокове до недостоверно счетоводство и незаконосъобразно сключени договори.

Дейностите, при които най-често се констатират нарушения, са възлагането на обществените поръчки и управление на имуществото, особено при определянето на цена за отдавано под наем на имущество, както при липсата на застраховка на имотите.

Според докладите на Сметната палата неефективното управление на финансите и имуществото на администрациите основно се дължи на недобро планиране, липса на ясни отговорности и качествен контрол, недостатъчно подготвен персонал.

За четвърта година ИПИ разглежда работата на администрацията въз основа на 747 одитни доклади, публикувани от Сметната палата, обхващащи около 40% от всички похарчени бюджетни средства за периода 1998 – 2012 г.

Според икономистите държавната администрация не работи добре, било то поради очевидни манипулации и неправомерно разходване на обществените средства или заради липса на експертиза и непреднамерени грешки и неточности. Проблемните области остават същите и не се забелязва намаляване на закононарушенията, нито пък има увеличение на ефективно изразходваните публични средства.

Слабостите очевидно не зависят от смяната на правителствата, а съществуват трайно в администрацията.

Как да се намали правителствения провал, вижте на Econ.bg.

Водещи

Най-четени