Обявиха прием за финансиране на земеделска техника по старата селска програма 07.09 | 17:37

50-те млн. евро от ЕС трябва да бъдат усвоени до 20 ноември

От iNews.bg

Държавен фонд "Земеделие" обяви от днес до 12 септември извънреден прием на документи по мярка 121 от старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007–2013 г. "Инвестиции в земеделските стопанства". Стопаните обаче могат да кандидатстват само с проекти за закупуване на земеделска техника с европейски средства, съобщиха от разплащателната агенция в селското стопанство.

Бюджетът по извънредната мярка е 50 млн. евро, които ще бъдат усвоени, ако стопаните успеят да закупят машините и да се отчетат пред фонда до 20 ноември, обясни вчера зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

Той призова фермерите да бъдат изключително активни при подаването на проектите. По отношение на ваучерите за гориво той коментира, че крайният срок за получаването им е 25 септември в общинските служби земеделие.

На среща със земеделски производители Грудев припомни, че секторите плодове и зеленчуци, животновъдство и биоземеделие, са приоритетни за подпомагане през новия програмен период – 2014-2020 г. "Това се вижда от резултатите от приключилия прием по подмярка 4.1 от новата ПРСР. Проектите, които ще бъдат разгледани, са именно в тези сфери", изтъкна той.

От тази година 15% от парите за директни плащания ще бъдат за обвързана подкрепа на приоритетните сектори, посочи още зам.-министърът. За 2014 г. плащанията на площ за плодове и зеленчуци са били между 30 и 45 лв. на дка, а за 2015 г. се очаква да достигнат близо 200 лв. на дка.

 

 

Водещи

Най-четени