Окончателно: Oт 1 януари газът поскъпва с 2.75% 28.12 | 15:49

Цените на парното и топлата вода няма да се вдигат

От iNews.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз” заявление за утвърждаване на цени за I-то тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Така тарофата от Нова година се увеличава с под 3%, каквито бяха и намеренията на регулатора след проведеното миналата седмица обществено обсъждане.

В Решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ за първото тримесечие, на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 352,65 лв. на 1000 куб. м. или 33,39 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е с 2,75% по-висока от досегашната цена за ІV-то тримесечие на 2017 г. и е определена въз основа на представените данни и документи и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел.

Одобреното в тези рамки увеличението на цената на газа няма да доведе до повишаване на тарифите на топлофикационните дружества не само от 1 януари, но и до края на отоплителния сезон. Няма да има промяна и в цената на електрическата енергия за битовите потребители и небитовите потребители на регулирания пазар. Тези обещания даде още миналата седмица председателят на КЕВР Иван Иванов.

Водещи

Най-четени