Окончателно: Без поскъпване на тока въпреки скока на цената на газа 09.10 | 15:03

Ако синьото гориво се вдигне с до 5% от Нова година, отново няма да има повишение, обеща КЕВР

От iNews.bg

Електроенергията няма да поскъпне извънредно след скока в цената на природния газ и парното от началото на този месец. Това предвижда решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде бТВ. Цената на електроенергията се влияе от разходите на топлофикациите за природен газ, тъй като те също произвеждат ток. Поскъпване на тока до края на годината обаче няма да има.

Очакванията са цената да се запази и след това, ако се оправдаят прогнозите за увеличение на синьото гориво с до 5% след Нова година. Ако увеличението е под 5%, няма да има промяна нито в цената на топлинната енергия, нито на електроенергията, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

"Надявам се прогнозата на директора на "Булгаргаз" да се окаже вярна. Има обаче много събития, извън територията на България, които да повлияят върху движението на цената на суровия петрол и долара –факторите, които формират цената на природния газ", предупреди Иванов, цитиран от БГНЕС. Преговорите по прекратяването на дългосрочните договорите с частните американски електроцентрали със сигурност няма да приключат до края на годината. В това съм почти сигурен. Така, че няма да се промени цената на тока, коментира още шефът на КЕВР.

От регулатора са категорични, че цената на енергията следващите години няма да нараства заради направените инвестиции от страна на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който поддържа мрежата "високо напрежение" на страната.

По отношение на проверката, която извършва КЕВР на енергийната борса заради драстични разлики в цените в рамките на няколко дни, Иван Иванов заяви, че комисията не е "шпиц команда" да изиска моментни отговори, изпратени са писма и се изискват отговори в рамките на 3-месечен срок. От изявлението на председателя стана ясно, че паралелно тече и проверка на ВиК дружества за допуснати нарушения.

Водещи

Най-четени