Омбудсманът иска по-голяма прозрачност на специалния надзор на КТБ 24.07 | 16:39

Константин Пенчев очаква от Народното събрание да осигури такъв

От iNews.bg

Националният омбудсман иска Народното събрание (НС) да осигури по-голяма прозрачност на специалния надзор на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от отворено писмо на официалния сайт на институцията. По думите на Константин Пенчев е необходимо парламентът да предприеме конкретни спешни действия по отношение на финансовата институция.

Омбудсманът подчертава, че заради продължилия период на специален надзор за КТБ, много хора, получаващи пенсия или други доходи по сметки в банката, са подали жалби.

В своето отворено писмо Пенчев акцентира върху това, че не оспорва необходимостта от специален надзор върху КТБ. Според него обаче в момента има пълна липса на прозрачност при неговото извършване от квесторите, както и за конкретните мерки, които те вече са предприели. По думите на омбудсмана по този начин българските граждани остават с усещането за бездействие от страна на институциите.

Константин Пенчев е изпратил писмо до Националния осигурителен институт (НОИ) заради подадените до него жалби за блокираните пенсии в КТБ. В него той подчертава, че е загрижен заради възпрепятстването на изплащането на тези средства.

"Смятам, че възникналата ситуация би могла да доведе до неизпълнение на конституционното задължение на държавата да гарантира живота, достойнството и правата на личността, както и до ограничаване на особената закрила на държавата и обществото, гарантирана от Конституцията, по отношение на старите хора, които нямат близки и не могат да се издържат от своето имущество, и на лицата с физически и психически увреждания", се казва в писмото.

Заради създалата се ситуация с КТБ от НОИ са обявили, че хората ще имат възможност да получат пенсиите си и чрез пощенски клонове. Също така те ще могат да сменят банката, чрез която са им били превеждани парите досега.

Според Константин Пенчев обаче тези действия са недостатъчни, тъй като се има предвид, че голяма част от хората не са запознати с тази възможност.

Припомняме, че вчера (23 юли) синдикатите и бизнесът изпратиха съвместно писмо до президента Росен Плевнелиев, до премиера Пламен Орешарски, до управителя на централната банка Иван Искров, до председателя на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев и до ръководствата на парламентарно представените партии. Те алармираха, че блокираните средства в КТБ и невъзможността за тяхното използване от клиентите на банката ще доведе до фалити, неизплащане на работни заплати и загуба на работни места. 

Заради блокираните средства в банката редица общини започнаха да изпитват финансови проблеми, което може да доведе до спиране на европроекти.

В началото на седмицата пък управителят на БНБ Иван Искров заяви, че е готов да подаде оставка, ако 42-рото народно събрание постигне съгласие за избор на нов гуверньор. Целта е финансовата институция да не бъде оставена без ръководител в условията на политическа криза.

Водещи

Най-четени