Орешарски: Белег за възстановяването на икономиката ни, е успехът на борсата 15.05 | 21:00

По думите на премиера тя е индикатор на тенденции, барометър на икономически цикли

От Теодора Кокаланова

"Първите сигнали, идващи от края на миналата година откъм борсата, са сигнали за икономическото възстановяване. За специалистите фондовата борса е индикатор на тенденции, барометър на икономическите цикли". Това заяви премиерът Пламен Орешарски на тържество по случай 100 години Българска фондова борса.

По думите на премиера борсата е мястото, където можем да похарчим една част или всичките си спестявания. "Да ги загубим или умножим. Да оформим финансовата и капиталовата структура на бизнеса си. Място, на което се търгува най-универсалната стока - парите и техните капиталови инструменти", добави премиерът.

Българският премиер отбеляза, че за широката публика борсата била като неразбираем мираж - с обвитите в тайнственост и професионален жаргон операции, бързите възходи и сривове.

"Аз съм един от ентусиастите от средата на 90-те години, които вярвахме, че си струва да се работи за развитието на капиталовия пазар. Горд съм с участието си в първия директорски борд на борсата през 1997 г.", посочи Орешарски.

Според премиера за 100 години капиталовият ни пазар е показал издръжливост и воля за развитие. "Той следва мисията си да съдейства за търговията с финансови инструменти", заяви финансовият министър Петър Чобанов.

Министърът добави, че финансовото министерство е мажоритарен акционер в борсата, но в стратегията на кабинета влиза освобождаване от тази роля, предаде в. "24 часа". 

 

Водещи

Най-четени