Орешарски: Добра инвестиция е комплексът за преработка на тежки отпадъци 23.04 | 19:01

Предвижда се строителството да приключи в срок от 36 месеца

От Цанка Донкова

Добра инвестиция за България е комплекса за преработка на тежки отпадъци в Лукойл Нефтохим Бургас. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на среща с президента на ОАО Лукойл Вагит Алекперов в Министерския съвет.

Общата стойност на инвестицията за осъществяване на първия етап от проекта – изграждане на основна инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации, възлиза общо на 1,5 милиарда долара и се предвижда строителството да приключи в срок от 36 месеца.

С изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2 000 души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 000.

Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми-подизпълнители. Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност. В света има само 6 страни с подобни действащи инсталации – Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.

По време на разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с президента на ОАО Лукойл беше обсъдена нормализацията на бизнес климата в България, както и мерките на кабинета за насърчаване на инвестициите.

Водещи