Орешарски: Няма изтичане на ликвидност от нито една банка към момента 02.07 | 15:22

По думите му не се планират промени във валутния борд

От Христомира Бочкова

Всяко българско правителство ще подкрепя усилията на Българската народна банка (БНБ) в посока на стабилност, капиталова адекватност и ликвидност, както правехме и ние. Затова и повечето въпроси, отправени към властимащите, трябва да бъдат пренасочени към БНБ. Вече са минали 25 години, след като централизираната власт беше заменена с друг тип институционално разграничение на отговорностите. Това коментира премиерът Пламен Орешарски в парламента.

"Това е необходимото взаимодействие между всички институции. Добре е всяка институция да изпълнява собствените си функции", заяви министър-председателят, цитиран от агенция "Фокус".

"Случаят с Корпоративна търговска банка (КТБ) АД е различен, не само защото беше първа и беше изтървана", така премиерът Пламен Орешарски коментира защо институциите не са реагирали по еднакъв начин в ситуациите с Първа инвестиционна банка (ПИБ) и с КТБ АД.

По думите му трябва да се изчакат докладите на одиторите, които работят в момента по казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) АД.

"Предварителните данни, които са много ориентировъчни, показват, че тя е много различна банка като структура от останалите, но не бих искал да говоря повече, тъй като не обичам да говоря неща, които са хипотези", заяви Пламен Орешарски.

По повод обсъжданите в петък и събота (27-28 юни) варианти за стабилизиране на банковата система у нас министър-председателят увери, че е избран и приложен възможно най-добрият.

"Радвам се, че сме избрали работещ вариант, който доведе до нормализиране дейността на банките без много сериозни движения от кой да е", добави Орешарски.

Той се позова на мнения на специалисти, че прецизното регламентиране на границата между стопански риск и криминално деяние е много тънка, за да бъде решена по елементарен начин в едната или другата посока.

Премиерът Орешарски припомни периода от новата история на страната, когато определени лица са били подведени под наказателна отговорност за необезпечени кредити, и заяви категорично, че не искал отново да се повтаря ситуацията с ниския стопански растеж.

В заключение премиерът подчерта, че валутният борд има солидни предпоставки както в технологичен, така и в политико-обществен план, така че не се планира промяна на курса евро към български лев.

Водещи

Най-четени