Освобождават от дългове гръцки домакинства 28.02 | 14:58

Задълженията по кредити на бизнеса и домакинствата може да бъдат намалени с до 70 млрд. евро

От Олга Андреева

Гръцкото правителство търси начин, в сътрудничество с банките, да намери решение на проблема с големите заеми на домакинства и фирми. Все повече кредитополучатели изпадат в невъзможност да обслужват кредитите си заради нарастващата безработица в страната и увеличаващите се данъчни тежести.

Едно от предложенията, които се обмислят, е отписване на дълговете между с 20 и 30%, съобщава гръцкият в. "Етнос".

Ако то бъде прието, това би означавало, че домакинствата в страната ще се освободят от задължения в размер на 22,5 до 34 млрд. евро, а предприятията – от 30 до 36 млрд. евро. Тоест, става дума за отписване на задължения в размер на общо между 50 и 70 млрд. евро.

През март ще бъде взето окончателно решение за конкретните мерки, уточни главният секретар на дирекцията за потребителите Димитрис Спиракос.

Към края на 2011 г. общите задължения на фирмите и домакинствата към банките са възлизали на 248,5 млрд. евро, а необслужваните заеми са надвишавали 36,5 млрд. евро.

Планът за отписване на част от задълженията на гръцките домакинства и фирми е бил представен неотдавна тайно от американската компания Bain пред Министерството на финансите и ръководството на Централната банка на Гърция, посочва вестникът.

В Исландия заемите на домакинствата вече бяха опростени със суми, равняващи се на 13% от БВП. Подобен план се прилага и в САЩ, след като 49 от щатите се съгласиха банките да отпишат част от задълженията на гражданите по ипотечни кредити.

В Гърция молбите за разсрочване на различни кредити – жилищни, потребителски или фирмени, са достигнали рекордния брой от 5000 на ден. Молбите са или за замразяване на задълженията за период от 3 до 6 месеца, или за допълнително кредитиране, или за удължаване на срока на заема.

Водещи

Най-четени