Оставаме без любимото мезе за ракийката - киселото зеле! 10.11 | 16:30

Необичайно високите за месеца температури пречат на процеса на ферментация и развалят продукцията, тревожат се производителите

От Гергана Златкова

Нова драма се задава за българина. Навръх Коледа има опасност да остане без кисело зеле, пише в. "24 часа".

Така на празничната трапеза ще се окаже с една гола пуйка, ако може да се позволи и такава. Заедно с ударите от "Топлофикация” и сметките за ток в края на декември нашенецът ще претърпи шок и от бидона.

Необичайно топлото време съсипва суровината. Райна и Иван Рангелови от пловдивското село Маноле с ужас установяват, че на повърхността саламурата е образувала пелена, а зелките им са меки.

"Това се дължи на недобрата ферментация заради високите температури”, обясни проф. Запряна Денкова, шеф на катедра "Микробиология” в Университета по хранителни технологии. По тази причина самата тя също не си е сложила още зелето. 

Обичайно българинът зарежда бидона през октомври, за да може в края на декември да сложи на масата зелеви сармички. През последните седмици обаче температурите навън надвишават 20 градуса. А това никак не е добре за зелето.

Топлината стимулира образуването на микроорганизми, които причиняват плесенясването. В резултат зелките не са жълти и здрави, а стават на каша.

Тези, които изчакват да позахладнее след две седмици и тогава решат да заредят бидоните, трябва да знаят, че навръх Рождество вместо кисело ще ядат блудкаво и солено зеле. 

"Нужни са поне 2 месеца зреене на българския сорт "Кьосе”. Гръцкото и македонското зеле изискват по-дълго втасване - около 4 месеца”, категорични са технолози.

Иван и Райна от Маноле леко са притеснени. "Винаги го слагаме в края на октомври. Спазихме всички изисквания. А гледай на повърхността как е "цветясало”, недоумява бай Иван.

Той е заредил два бидона със 150 кг зеле. Голямо семейство са, а и ще колят след месец две прасета. Не може да си обясни на какво се дължи.

Водещи

Най-четени