Остров на стабилността - вече не 20.02 | 16:35

Оставката на правителството ще развали имиджа ни пред инвеститорите, според икономисти

От Ралица Стоянова

В средносрочен план оставката на кабинета ще има негативен ефект върху имиджа на страната като остров на политическата и финансова стабилност в тази част на Европа. Това прогнозираха икономистите от Института за икономическа политика (ИИП) пред Econ.bg

Непредвидимата към днешна дата политическа обстановка ще се отразят на бизнес климата в страната по няколко линии. В краткосрочен план ще нарасне предпазливостта на икономическите субекти, което може да намери израз в задържане на плановете за инвестиционна дейност на български и чуждестранни компании.

Според експертите намалената инвестиционна дейност би довела и до неразкриване на нови работни места и задържане на безработицата на сегашните ѝ равнища, a оттам - до допълнително ограничаване на потреблението от страна на домакинствата.

Създалата се неяснота в икономически план идва и по линия на обявените намерения от страна на опозиционните партии за промени в данъчното облагане, по-голяма преразпределителна роля на държавата и нов подход към компаниите с национално значение, в това число и електроразпределителните дружества (ЕРП), коментират още от Института за икономическа политика.

В крайна сметка, очертаващата се като изключително напрегната изборна година няма как да не окаже влияние на бюджетните цели, заложени за 2013 г., защото независимо от изхода на сегашната ситуация, нараства възможността и управляващи, и опозиция да увеличат публичните разходи, заявиха икономистите.

Водещи

Най-четени